Kinderen leren spelenderwijs hun zintuigen te gebruiken en de motoriek te oefenen, ze leren bewegen. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer of wijkt de ontwikkeling af van wat gebruikelijk is. Dat kan komen door een aandoening aan de zintuigen, organen, het zenuwstelsel of het houdings en bewegingsapparaat. Hierdoor kunnen kinderen te weinig ervaring opdoen. Ze hebben meer oefening nodig om bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Of zij moeten leren met minder mogelijkheden zo optimaal mogelijk verder te leven.
Al deze kinderen kunnen baat hebben bij een behandeling door een kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het bewegend functioneren van kinderen en jeugdigen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.
Wanneer een kind bij de kinderfysiotherapeut komt zal er een intakegesprek plaatsvinden waarna het kind geobserveerd en onderzocht wordt om een zo compleet mogelijk beeld van de motorische mogelijkheden en het motorisch niveau van het kind te krijgen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van observatielijsten en gestandaardiseerde tests.
Aan de hand van de hulpvraag van het kind en/of de ouders en de onderzoeksgegevens stelt de kinderfysiotherapeut een behandelplan op met doelen voor een bepaalde periode. Naast het kind spelen ook de ouders, leerkrachten, huisarts en andere betrokkenen een belangrijke rol
De behandeling hangt af van de aandoening en de leeftijd van het kind. Een behandeling van een zuigeling van een paar maanden zal vooral via de ouders lopen. Ouders worden geïnstrueerd hoe ze hun kindje kunnen tillen en verzorgen en hoe ze bepaalde bewegingen en activiteiten kunnen uitlokken en kunnen stimuleren.
Basisschoolkinderen zullen afhankelijk van de hulpvraag vooral spelenderwijs aan de gang gaan met oefeningen. Vaak hebben deze kinderen een hulpvraag in het motorisch bewegen. Ook schrijfproblemen komen bij deze kinderen voor en worden door de kinderfysiotherapeut aangepakt. De leerkracht en ouders worden in dit geval ook ingezet.
Bij Centrum Fysiotherapie werkt de kinderfysiotherapeut nauw samen met de podotherapeut. Deze wordt ingezet bij afwijkingen en klachten van de benen en de voeten. Onder andere knieklachten van kinderen in de groei kunnen hiermee grotendeels verholpen worden.
Rugklachten is eveneens een veel geziene klacht bij deze leeftijdsgroep. Eventuele afwijkingen van de wervelkolom zullen onderzocht worden en waar nodig doorgestuurd worden voor aanvullend onderzoek.
Contact
Openingstijden
Ma - Do | 08:00 - 21:00
Vr | 08:00 - 17:30
Za | 09:00 - 11:00
Administratie
Ma - Do | 08:00 - 17:00
Vr | 08:00 - 16:00
Swifterbant
De Fitloods
De Wieling 1
8255 RP Swifterbant
0321- 321374