Manuele therapie is een verdieping op de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft na de opleiding tot fysiotherapeut nog een driejarige masteropleiding manuele therapie gevolgd. In die opleiding wordt dieper ingegaan op alle gewrichten en spieren in het lichaam. Manueel therapeuten leren ook allerlei extra vaardigheden en oefeningen die ervoor zorgen dat het lichaam sneller kan herstellen.
Wanneer naar een manueel therapeut ?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Screening
Voor manuele therapie hebt u geen verwijsbriefje nodig van de huisarts. Om te controleren of u aan het juiste adres bent of dat u toch beter langs de huisarts kunt gaan, voert de therapeut op de eerste afspraak een screening uit. Hij stelt vragen en laat u wat testen doen.
Intake
Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten; hoe ze zijn ontstaan en wanneer u er weinig of juist veel last van heeft. Daarna onderzoekt de manueel therapeut de spieren, gewrichten en zenuwen die te maken kunnen hebben met uw klacht. Zo krijgt de manueel therapeut een goed beeld van uw probleem. Hij bespreekt met u de aanpak voor de verdere behandeling en wat u kunt verwachten, bijvoorbeeld hoeveel behandelingen nodig zijn en wanneer de klachten minder moeten worden. Zo hebt u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
- Duizeligheid bij het bewegen van de nek;
- Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
- Heupklachten.
Kinder-manueeltherapie
Kinder-manueeltherapie (vroeger KISS genoemd) is een behandeling voor zuigelingen die een beperkingen hebben in hun nek. De klachten die deze zuigelingen hebben zijn: dwangstand van het hoofd, voorkeurshouding en overmatig huilen. Vaak is ook een afplatting van de schedel zichtbaar en is het hele ruggetje scheef. Binnen Centrum fysiotherapie heeft Jasper de Groot deze specialisatie gevolgd.
Contact
Openingstijden
Ma - Do | 08:00 - 21:00
Vr | 08:00 - 17:30
Za | 09:00 - 11:00
Administratie
Ma - Do | 08:00 - 17:00
Vr | 08:00 - 16:00
Swifterbant
De Fitloods
De Wieling 1
8255 RP Swifterbant
0321- 321374